Fra krykker til høje hæle – en piges historie om at rejse sig igen

by | Jun 5, 2017

En klient, Mrs. Hoffman, spurgte mig om jeg behandlede postoperative tilfælde, da en datter af en god ven, led af fysiske handikaps efter en traumatisk ulykke. Hun ønskede, at jeg var i stand til at hjælpe den unge pige, på vej mod helbredelse.

To dage senere modtog jeg et opkald fra Mrs. Madison, som ønskede at bestille en tid på vegne af sin datter, Miss Jennifer. Jeg modtog ingen informationer om medicinsk fortid, eller anden information på telefonen, og jeg var ikke bekendt med, hvor stort omfanget var af det aktuelle problem.

Fra aktiv livsstil til blot at observere

Mrs. Madison, en meget høflig og munter kvinde midt i fyrrerne, fulgte med sin 15-årige datter, Miss Jennifer. Miss Jennifer var blond og slank, klædt i den obligatoriske skoleuniform. Hun var en meget karakteristisk ung og sund pige, bortset fra at hun ankom med hjælp af to krykker. Hun lænede sig mod krykkerne, med minimal vægt lagt på sin højre fod, og med en fremadrettet krop, som følge af behovet for at støtte sig til dem i enhver bevægelse.

Som fortalt af Mrs. Madison, så var Miss Jennifers tilstand en følge af et tragisk trampolinuheld for ti måneder siden. Hun fik en alvorlig forvridning af knæet, sener og ledbånd revet i stykker, og en arterieskade, som følge af flere knæoperationer, hen over en periode på mange måneder.

Rehabiliteringen var lang og vedvarende – der var perioder med indlæggelser, immobilisering, og fysioterapisessioner, som ændrede Miss Jennifers aktive livsstil til at være det fuldstændigt modsatte, som passiv tilskuer.

Første gang jeg så Miss Jennifer, der havde hun netop gennemgået en generel æstetisk mobilisering af knæet. Det resulterede i en øget fleksibilitet fra 94 til 130 grader. Hun deltog også tre gange ugentligt i fysioterapisessioner, for at fastholde og øge mobiliteten. Det viste sig som værende svære opgaver, da hendes muskler blev ved med at trække sig sammen til 122 grader, fleksion, minus 10 grader knæstrækning, og en meget stram akillessene. Manglen på knæstrækning og stramheden i anklen, gjorde det umuligt at bære hele vægten. Det efterlod her med intet andet valg, end at bruge to krykker hele tiden.

Fastsætte forventninger

Før jeg overvejede en vurdering, spurgte jeg Mrs. Madison og Miss Jennifer, i hvilket omfang de forventede problemet ville blive forbedret gennem mine terapisessioner. Det var, så jeg kunne give et realistisk resultat. Alt de ønskede og håbede var, at løsne op for nogle muskelstramninger, for at forbedre balancen, og dermed opnå fysisk styrke. Jeg forsikrede dem, at jeg mente jeg kunne løsne muskelgrupper omkring knæet og anklen, med den fordel til følge, at der ville være mindre smerter og nemmere mobilitet for Miss Jennifer.

Som mor til tre børn, så kunne jeg næsten føle smerten og fortvivlelsen, som denne skrækkelige ulykke havde påført denne aktive teenagepige. Føj så yderligere den smerte til, som det må have været for forældre og familie, som vidne til det fysiske og følelsesmæssige trauma.

Miss Jennifers liv blev forvandlet fra højt anerkendt rugby spiller, cross-country løber og livlig social klassekammerat, til at være omgivet af læger, konstante terapisessioner og passiv tilskuer til hendes elskede sportsaktiviteter.

Vi var alle enige om, at min terapi var en ekstra støtte og supplement til den planlagte fysioterapi session og kommende operation, udskiftning af det forreste korsbånd i venstre knæ, i næste måned. Jeg var fast besluttet på at blive en del af en absolut fysisk, følelsesmæssig og mental støtte for Miss Jennifer, så længe hun ønskede det, og siden den dag har vi delt mange hjertevarme stunder sammen.

Skræddersyet berøringsterapi

Miss Jennifer viste mig sit venstre ben uden tøven. Det påvirkede ben havde øvre muskelatrofi, flere lange rødlige lange arvæv, og svær hævning i knæet, som skjulte leddet og patella. Der var ingen behov for at undersøge den aktive mobilitet af bevægelse, da hun kunne graderne udenad, fleksion 120 og minus 10 i strækning. Liggende på bordet med en pude under hendes knæ, var det tydeligt, at den stramme akillessene trak hendes fod over i en anelse faldende stilling.

Forventningerne i forbindelse med at søge min hjælp, var klart baseret på en fysisk forbedring af knæet og ankel mobilitet. Jeg besluttede at bruge den første behandlingssession på en resultatorienteret terapi, med den hensigt, at den ville bringe mærkbare positive forandringer i rækkevidden af bevægelsen i knæ og ankel. Jeg håbede denne tilgang ville bringe optimisme for Miss Jennifers langvarige lidelser.

Med øje for denne sags historik, så lader jeg Miss Jennifers mor blive i behandlingsværelset, for at give ro og støtte, og også for at give hende mulighed for at observere terapitilgangen, og være vidne til slutresultatet.

Den første session varede kun 15 minutter, og foregik i fuldstændig stilhed. Miss Jennifer kiggede på mig, og forklarede at både hendes knæ og ankelled føltes mere løse og nemmere at bevæge. Hun satte sig op med nyvunden energi, da hun indså at vi ikke kun øgede knæets fleksion med seks grader, men noget af hævelsen omkring knæleddet var også væk.

Healed from knee pain

Miss Jennifer kom glad og hurtigt ned fra bordet og rakte ud efter sine krykker, og vandrede rundt med et stort smil på læberne. Hun var ivrig, og spurgte hvornår hun skulle komme tilbage for næste session.

Supplerende behandlinger

Siden den dag, kom Miss Jennifer på regelmæssige besøg, når tiden tillod det mellem tre ugentlige fysioterapisessioner, doktoraftaler, operationer og skoleforpligtelsen. Mine behandlinger kunne på ingen måde stå alene, men de blev en positiv komplementær facilitator, i en langvarig helbredelsesproces.

Udover fokus på at løsne muskler og lymfedræn, så startede jeg behandling af arvæv, og fandt Sydafrikansk olie, som bidrog til at forbedre stift væv og uens hudtoner. Hendes tillid til mig åbnede op for mange af hendes personlige tanker om ændring af livsstil, og hendes ønsker og drømme for fremtiden.

Senere kom Miss Jennifer alene til sessionerne. Hun gik gennem døren med en bekendt holdning. Nogle gange ville hun bare lægge sig ned, og modtage behandlingen i stilhed, og nyde en behagelig pause efter en lang dag i skolen, eller hun ville kaste sig ud i samtaler om hendes liv, med hendes egen personlige og ægte humoristiske stil.

Blivende resultater

Indenfor det år jeg så Miss Jennifer, der gik hun fra at være afhængig af krykker til at gå selvstændigt, og med moderat løb på løbebånd. Hendes vilje og udholdenhed var uden tvivl et af de største faktorer til hendes positive resultater i helingsprocessen. Under de mange sessioner med mig, snakkede hun om kærlighed og beundring for at eje et par smukke højhælede sko. Hende drømme blev til virkelighed nogle få måneder senere, da hun stolt var iført, og gik selvsikkert, i høje hæle til hendes store finale ved 10. klasses gallafest.

I de næste få blogge, vil jeg give dig nogle sande historier som inspiration, fra min bog Pain Free, for jeg tror virkeligt at de vil bringe dig tættere på at forstå meningen og formålet med det jeg laver.

Har du en lignende historie? Så del den venligst med os.

CTA_PainRelief02

Share This Article