En ny begyndelse – En kvindes historie om at overleve brystkræft

by | Jan 2, 2017

Gennem de mange års arbejde som terapeut, har jeg haft det privilegium, at mødes med og behandle mange forskellige mennesker, med mange forskellige diagnoser, smerter og ubehag.

Med alderen er jeg kommet til at indse, at egne livserfaringer ofte er nogle af de største værdier man har som terapeut. Det gør det ofte nemmere for mine klienter, at forstå og forholde sig til deres fysiske, følelsesmæssige og mentale udfordring – og hvad de måtte have brug for.

Miss Tay, en 32-årig kvinde, blev henvist til mig af en velkendt onkolog i Singapore, som havde brug for tre lymfatiske behandlinger af de øvre ekstremiteter. Miss Tay havde gennemgået brystkirurgi i højre bryst, for seks måneder siden med axillær dissektion – fjernelsen af alle lymfeknuder i højre armhule, efterfulgt af kemoterapi, strålebehandling og hormonbehandling.

Ved første øjekast
Ved at observere måden Miss Tay vandrede ind på klinikken, blev jeg næsten sikker på, at her var mere at behandle, end bare en fysisk tilstand. Hun havde brug for følelsesmæssig og mental støtte, til at overvinde frygt, angst og mange ukendte og ubesvarede spørgsmål om hendes fremtid. Det vigtigste fra min side var at lytte opmærksomt, bruge min intuition og støtte hende, for at skabe tillid, komfort og lette hendes nedtrykte tilstand.

Miss Tay kom i hendes trøningstøj, og var ankommet fra en Pilates klasse. Tøjet gjorde hendes tynde krop skrøbelig, og hendes ribben og skulderled var næsten synlige gennem tøjet. Hun havde et blåt og hvidt tørklæde på hovedet, for at kompensere for hårtabet og camouflere et blegt og træt udseende. Miss Tays kropsholdning var fremad bøjet, hendes højre skulder trak sig mod brystet, hendes arm var opsvulmet, og hovedet svingede lidt mod skulderen.

Hun virkede genert under vores personlige samtale, og gav indtryk af at føle sig ubehagelig til mode. Hun åbnede sig senere for mig og fortalte, at hun i de sidste seks måneder ikke vidste, om hun ville overleve sin prøvelse med kræft, og var bange for fremtiden, og om hun kunne besejre sygdommen.

Åbner op
Som den ældste af tre søskende levede Miss Tay stadig hjemme, og hjalp sin familie økonomisk med husstandens udgifter. Hun fortalte mig, at hun var en lidenskabelig grafisk designer, med et interessant job i en god virksomhed. Med hensyn til private relationer, oplyste Miss Tay, at hun var i et stabilt og kærligt forhold de sidste fem år, og havde heldigvis den fulde støtte fra både familien og kæresten. Hendes interesser omfattede svømning og jogging. Desværre havde hun ikke været i stand til at deltage i begge aktiviteter, siden hun blev for fire måneder siden diagnosticeret med brystkræft, i det aggressive stadium tre.

Hendes brystkræft kom som et chok og uden varsel. Inden for få dage havde hun gennemgået kirurgi, efterfulgt af kemoterapi, strålebehandling og nu medicin. Miss Tays dybeste frygt var hendes chance for at overleve. Mange spørgsmål tårnede sig op: ville hun kunne få børn, komme tilbage til arbejde, og hjælpe familien økonomisk. Det største af alle spørgsmål var dog, om hun nogensinde ville genvinde hendes sundhed og styrke, til at leve et aktivt og lykkeligt liv.

Bortset fra hendes frygt, for ikke at kunne stå imod denne aggressive kræft, led hun af følelsesløshed omkring højre bryst og armhule, en ubehagelig hævelse af armen, træthed i skulderen, og begrænset mulighed for aktive skulderbevægelser. De behandlinger hun modtog, omfattede råd fra en ernæringsekspert og et besøg, to gange om dagen, hos en fysioterapeut.

Skræddersyet behandling
Breast Cancer SurvivorFor at lette Miss Tay for hendes bekymringer, foretog jeg tre lymfatiske behandlinger, som stimulerer lymfeknuderne. Den valgte behandling var enkel, og blev anvendt med blide og langsomme bevægelser på bestemte punkter af kroppen, for at stimulere de hævede lymfeknuder – kombineret med den rette timing og trøstende ord, for at lette smerten og ubehaget.

Inden for bare èn enkelt behandling, var der et øjeblikkeligt positivt fysisk resultat. Hævelsen af hendes højre arm var næsten gået tilbage, og hendes skulder-mobilitet var allerede steget med 75%. Miss Tay var forbavset over det imponerende resultat, fra blot èn behandling, og hun glædede sig til det næste besøg. Hendes efterfølgende behandlinger var planlagt inden for fem dage, for at give kroppen tid til at afgifte, og genvinde sin egen kapacitet. Mit råd til hende var, at drikke masser af væske, få tilstrækkelig søvn og gå på naturvandreture, for at aktivere kroppen og få fred i sindet.

Efter afslutning af tre behandlinger, var hævelsen af højre arm gået tilbage, og skulderen havde igen opnået fuld bevægelighed. Den fysiske forbedring fik hende til at føle sig stærkere og sundere, da hun var i stand til at udføre sine daglige aktiviteter, uden konstant at blive mindet om sine begrænsninger. Hun begyndte endda at svømme og deltage i yogaøvelser, for at forbedre både sind og kropsbevidsthed.

Et varigt venskab
Forbindelsen stoppede ikke der. Miss Tay besøgte mig i klinikken for at sige hej, og give mig en opdatering om hendes positive fysiske, sociale og mentale udvikling. Når tiden tillod det, kom hun for at sidde med mig, nogle gange i stilhed… vi lavede også vejrtrækningsøvelser, eller praktiserede positiv tænkning, for at hjælpe hende med at ændre restriktive og begrænsende overbevisninger. Det var overflødigt at sige, at jeg blev mere end blot en terapeut for hende, måske en slags ankerpunkt i hendes liv, da hun havde mest brug for det.

Et år efter kræftdiagnosen voksede Miss Tays hår tilbage, hun tog på og hendes hud så strålende ud. Socialt gik det også frem, hun vendte tilbage til arbejdet for hendes gamle firma, og var i stand til at hjælpe familien økonomisk. Fysisk udviklede hun også en sund rutine, og deltog i aktiviteter hun elskede, og lærte at træffe valg der var til hendes fordel. Mentalt blev hun meget stærkere, og sammen med kæresten lavede hun en dato for deres bryllup, i troen og håbet om at starte en familie.

I de næste artikler, vil jeg give dig nogle sande inspirerende historier fra min bog Pain Free. Jeg tror virkelig, at de vil bringe dig tættere på en forståelse af meningen, og formålet med det vi gør, og hvordan du kan blive smertefri.

Hvis du har en lignende historie, så del den venligst med os.

 

CTA_PainRelief02

Share This Article